ﺳﻪشنبه، 09 خرداد 1402
شناسایی، پیش بینی و کنترل خطاهای انسانی در اتاق کنترل با استفاده از روش sherpa

شناسایی، پیش بینی و کنترل خطاهای انسانی در اتاق کنترل با استفاده از روش sherpa

*رضا زادپرور، دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان.

*رمضان میرزایی، دانشیار بهداشت حرفه ای و عضو هیات علمی مرکز ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان.

*مهناز نصرآبادی، استاد یار محیط زیست، گروه مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان.

چکیده:

زمینه و هدف: انسان بعنوان طراح، برنامه ریز و کاربر سیستمهای پیچیده، نقش مهمی در ایمنی سیستم دارد بطوری که بروز یک خطای انسانی میتواند منجر به ایجاد حادثه و در مواردی ایجاد فاجعه گردد. هدف از این تحقیق شناسایی، پیش بینی و کنترل خطاهای انسانی در اتاق کنترل یک پتروشیمی می باشد.

روش بررسی: این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و به روش کمی - کیفی، حاالت و اثرات خطا مورد تحلیل قرار گرفته است. در این مطالعه. اطلاعات اولیه با استفاده از روشهای مشاهده مستقیم، مصاحبه با اپراتورها با کارشناسان فرآیند، سرپرستان اتاق کنترل ومطالعه اسناد و مدارک فنی جمع آوری گردید. و تکنیک HTA جهت تحلیل وظایف شغلی استفاده شد. همچنین برای شناسایی خطاهای انسانی از روش SHERPA استفاده گردید.

یافته ها: بر اساس تجزیه و تحلیل برگه کارهای SHERPA تعداد 188 خطا در وظایف شغلی اپراتور اتاق کنترل مورد مطالعه شناسایی شــد و یافته های این مطالعه نشان داد که %62.23 از خطاهای شناسایی شده مربوط به خطاهای عملکردی، %30.85 مربوط به خطای بازدید، %2.12 خطای بازیابی و %4.8 خطای ارتباطی میباشد. پس از اقدامات اصلاحی مورد نیاز و ارزیابی ریسک نتایج نشان داد که ریسکهای غیرقابل قبول به وضعیت قبول ارتقاء یافته و ریسکهای نامطلوب %4.2 کاهش یافت.

نتیجه گیری: مقایســه نتایج ارزیابی ریسک پس از انجام اقدامات اصلاحی و قبل از اقدامات نشان داد که با شناسایی خطاها و اجرایی نمودن اقدامات کنترلی مربوط به هر خطا، میتوان خطاهای انسانی موجود را تا مرز پذیرش ریسک کاهش داد.

کلمات کلیدی: خطای انسانی، روش SHERPA، ارزیابی ریسک، صنعت پتروشیمی.

لینک دانلود کامل مقاله :